HomeLogopedieStemStem: volwassenen

Stem: volwassenen

Hieronder vindt u informatie over problemen/stoornissen op het gebied van stem die met hulp van de logopedist verminderd of weggenomen kunnen worden.

 

Zwakke stem

Een zwakke stem is een in aanleg beperkte stem die vaak en snel hees wordt. Heesheid, pijnklachten en vermoeidheid bij het spreken zijn het gevolg. Bij economischer stemgeven zal spreken minder belastend zijn, waardoor klachten vrij snel afnemen.

Lees meer
Logopediepraktijk Totaal

Stemproblemen bij kanker

Strottenhoofdkanker is een van de vele verschillende vormen van kanker. Het is een kwaadaardig gezwel (tumor) in het strottenhoofd. Bij een tumor die begint bij de stembanden zal heesheid optreden. Deze heesheid is eerst wisselend, maar wordt steeds erger. Vaak klinkt de stem ook schor.

Lees meer
Logopediepraktijk Totaal

Stembandverlamming

Bij stembandverlamming staan één of beide stemplooien stil, of is de spanning van de stemplooien verstoord. Dit veroorzaakt problemen bij de stemgeving, bij het ademen en/of het slikken. Een stembandverlamming komt voornamelijk bij volwassenen voor.

Lees meer
Logopediepraktijk Totaal

Genderdysfonie

Genderdysfonie is een stemstoornis die voorkomt bij transseksuelen. De klacht die zij hebben, is dat de stem niet in overeenstemming is met de veranderde sekserol. Samen met de logopedist wordt gewerkt aan een aantal aspecten, waardoor de stem een lichter, vrouwelijker karakter krijgt.

Lees meer
Logopediepraktijk Totaal