HomeLogopediepraktijk TotaalDe cliënt aan het woord

De cliënt aan het woord

Aan het woord: Lynn Streuper 

Als transvrouw (transgender man naar vrouw) vind ik het belangrijk om door de buitenwereld volledig als vrouw te worden ervaren. In mijn transitie lukt dat aardig, echter mijn stem was voor mij persoonlijk nog een groot struikelblok waar - voor mijn gevoel - onbekenden mijn geboortegeslacht nog aan konden herkennen. Op aanraden van mijn psycholoog ben ik dan ook op zoek gegaan naar een logopedist die mij zou kunnen hepen met het vervrouwelijken van mijn stem. 

Bij de eerste praktijk die ik belde, kreeg ik geen gehoor. Daarna belde ik Logopediepraktijk Totaal. Ik werd keurig te woord gestaan door een goed verstaanbare dame en enigszins zenuwachtig vertelde ik mijn verhaal: dat ik transgender ben en midden in mijn transitie op zoek ben naar een logopedist die mij kan helpen met mijn stem. Mijn specifieke vraag aan de dame aan de andere kant van de telefoon was: "Hebben jullie ook ervaring met transgenders?", waarop ik een heel ander antwoord kreeg dan dat ik had verwacht. Het antwoord was namelijk: “Nee, wij hebben geen ervaring met transgenders, maar aangezien wij heel veel ervaring hebben met verschillende stemmen, lijkt het ons wel zeer interessant om u hiermee te helpen. Mocht het van uw kant of van onze kant toch niet bevallen, dan kunnen we ten alle tijde stoppen met de behandeling". Wow, deze reactie had ik niet verwacht en vanwege het eerlijke antwoord en de duidelijke interesse voor de bijzondere behandeling, hebben we een afspraak gemaakt. Ik kon diezelfde week op de vrijdag al langskomen voor een intakegesprek, dat was wel heel erg snel, geweldig! Ik heb toen met een glimlach op mijn gezicht uiteindelijk de verbinding verbroken en mijn lijstje met mogelijke logopedisten gesloten op mijn tablet. 

Die vrijdag kon na een korte kennismaking het intakegesprek (met logopedist Rolien Udema) beginnen. Tijdens dit gesprek zijn belangrijke administratieve gegevens vastgelegd en werd mijn hulpvraag in kaart gebracht. Dat bleek nog niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk kwam ik uit op 'ten tijde van een telefoongesprek te willen worden herkend en aangesproken als mevrouw'. 

Na de eerste weken, waarbij het vooral ging om het identificeren van mannelijke en vrouwelijke kenmerken wat betreft stem en spraak, is de behandeling zich steeds meer gaan richten op de kwaliteit van mijn stem en het veranderen van mannelijke in vrouwelijke kenmerken. In tegenstelling tot mijn verwachting blijkt het grote verschil tussen een mannen- en vrouwenstem niet zozeer de toonhoogte te zijn. Een belangrijk aspect waar Rolien en ik veel mee bezig zijn geweest, is resonans! Mannen maken gebruik van borstresonans, vrouwen van kopresonans. Oefeningen op dit vlak hebben mijn stem ten goede beïnvloed. Naast resonans zijn we (onder andere!) ook bezig geweest met spreektempo, vloeiendheid, volume en melodie. Ik zou liegen als ik vertel dat al deze aspecten nu uitstekend in mijn stem en spraak zijn ondergebracht en dat ik klaar ben met de behandeling. Integendeel, mijn behandeling is nog niet klaar, maar in redelijk korte tijd is mijn stem dermate veranderd dat mijn directe omgeving (bestaande uit vrienden, collega’s en familie die mij een paar maanden niet meer hebben gezien én gehoord) mij steeds vertelt bij het aanhoren van mijn huidige (nieuwe) stem: "Zo, jouw stem is ook hoger geworden zeg, wat een verandering!". Dit doet mij heel goed om te horen en terugkomend op de hulpvraag, die aan het begin van het traject zo mooi geformuleerd is, kan ik deze nu beantwoorden met: "Ja, door de telefoon word ik nu zonder uitzondering keer op keer aangesproken met mevrouw". Heerlijk! 

Tot zover dan mijn verhaal als cliënt van Logopediepraktijk Totaal. Oh en dan heb ik het nog niet eens gehad over de lekkere kopjes thee ten tijde van de behandeling en de heerlijke diepgaande gesprekken die wij regelmatig voeren, maar oké, het verhaal is al lang genoeg zo en er moet toch ergens een eind aan komen. Tenslotte nog dit: Rolien, bedankt alvast voor dit geweldige resultaat, je bent een topmeid en... tot vrijdag, ik verheug me er nu alweer op!