HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2014

Tips 2014

December

'Sinterklaas' van Charlotte Dematons is het ultieme Sinterklaasprentenboek. In dit prentenboek zijn 13 platen te vinden over Sinterklaas. Op elke plaat is ontzettend veel te ontdekken. Dematons' precieze tekeningen zijn mooi, sfeervol, vol grapjes en oer-Hollands met een vleugje Spanje. Het boek is ook verkrijgbaar als vloerboek. Dit is een grote, volledig geplastificeerde, full colour poster (100 cm x 120 cm) die aan beide zijden bedrukt is met zes prenten uit het boek. Gegarandeerd uren zoek- en praatplezier! Klik op de afbeelding (omslag van het boek, voorkant) hieronder voor meer informatie.

  

November

'Het originele Babbelspel' (voor groep 3 t/m 8) nodigt op een speelse manier uit een aantal sociale vaardigheden te oefenen aan de hand van alledaagse opdrachten. Het spel kent 6 rubrieken: spontaan praten aan de hand van een foto, praten over jezelf, non-verbale communicatie, rollenspel, inzicht krijgen in vaardigheden en uiten van je eigen mening. Het spel kan het best worden gespeeld onder begeleiding in kleine groepjes, met de hele klas of één op één. De duur van het spel kan zelf bepaald worden. Er zijn geen winnaars of verliezers. Ook binnen de logopediepraktijk is 'Het originele Babbelspel' goed bruikbaar! Lees hier meer.

Het Babbelspel

Oktober

Op 25 oktober 2014 is er weer een Kleuteruniversiteit inspiratiedag! Kleuteruniversiteit bundelt de krachten van echte praktijkmensen met elk een eigen specialiteit en biedt een inspiratiedag voor kleuterleerkrachten. Lees hier meer.


September

'Iedereen is anders geboren' is een vrolijk boekje over een klas met heel gewone kinderen. Gewone kinderen, die toch allemaal iets speciaals hebben. Ze zien er allemaal anders uit, vinden allemaal iets anders leuk of lekker en hebben allemaal iets dat anders is. Kortom, ze zijn allemaal anders geboren! Het (voor)leesboek is vooral geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Eén van de kinderen in het boek is Tess, zij stottert. Andere kinderen in het boek hebben bijvoorbeeld een allergie, zijn geboren met een schisis of hebben dyslexie. Dit komt op een luchtige manier aan de orde. De nadruk in het boekje ligt vooral op alles wat de kinderen leuk en lekker vinden of waar ze goed in zijn. Kijk voor meer informatie op www.iedereenisandersgeboren.nl.

Kinderboek 'Iedereen is anders geboren'


Juli-augustus

Het grote Kidsweek vakantieboek was zo razendsnel uitverkocht dat een vervolg niet kon uitblijven. Het grote Kidsweek vakantieboek deel 2 is wederom de ideale bron van vermaak in de auto, op het strand of voor de tent. Boordevol moppen, raadsels, verhalen, puzzels en nog veel meer! Klik op de afbeelding hieronder voor een inkijkexemplaar.


Juni

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis hebben moeite met taal. Een peuter die weinig praat en onverstaanbaar is. Of een wat ouder kind dat kromme zinnen maakt of verkeerde werkwoorden gebruikt. Als de ontwikkeling van de communicatie niet goed verloopt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Voor de verdere ontwikkeling, schoolloopbaan en carrière. Vroegtijdige signalering van spraak-taalproblemen is enorm belangrijk en vaak is een taalontwikkelingsstoornis al op jonge leeftijd te herkennen. Kentalis heeft een poster ontwikkeld met daarop signalen die kunnen wijzen op een taalontwikkelingsstoornis. Klik op de afbeelding hieronder om de poster te downloaden.


Mei

Rijmen met beginnende lezers: het kan met 'Ik rijm, rijm, rijm'. Rijmen is een geweldige manier om het lezen te oefenen en het taalgevoel van je kind te ontwikkelen. En als je net kunt lezen is zelf gedichtjes maken natuurlijk het allerleukst! In het boek 'Ik rijm, rijm, rijm' vind je de leukste versjes, stripjes, rijmpjes, raadsels, grapjes én liedjes voor beginnende lezers (AVI Start t/m E3). De versjes sluiten aan op de leesmethode Maan roos vis. Achter in het boek vind je tips om samen met je kind de mooiste versjes te maken. Het boekje kost €14,99 en wordt uitgegeven door Zwijsen, ISBN 9789048710546.


April

Kleur-/mondmotoriekplaat (klik op de afbeelding hieronder voor de plaat) van Logo-Art. Bedoeling: kleur de plaat en knip de dieren uit (het is, als dit kan, verstandig zowel de dieren als de plaat te lamineren). Pak een rietje en zuig hiermee één voor één de dieren 'vast'. Leg ze elk op een plek; welk dier hoort waar (en waarom)? Goed voor de mondmotorische vaardigheden! Voor meer informatie over (afwijkende) mondgewoonten, klik hier.


Maart

Er zijn op logopedisch gebied nog weinig echte verhalen geschreven voor kinderen. Bovendien is het voor leerkrachten in het basisonderwijs vaak lastig om logopedische problemen tijdig en juist te signaleren. Logopedist Miriam Helsper en Illustratrice Flos Vingerhoets hebben samen het boek 'P-p-p-pa-pegaai is jarig. Logopedie in een notendop' ontwikkeld. In dit kinderboek worden de logopedische aandachtsgebieden alle uitgebeeld door een dier. De dieren beleven samen spannende avonturen. Bij het verhaal zijn taal-denkvragen opgenomen afkomstig uit de Denkstimulerende Gespreksmethodiek (DGM) van drs. Marion Blank, met als doel interactief voorlezen te stimuleren. Achter in het boek staan tips om spraak- en/of taalproblemen tijdig te signaleren. Achtereenvolgens worden de normale ontwikkeling, de afwijkende ontwikkeling en de gevolgen van een afwijkende ontwikkeling beschreven. Bij het boek hoort ook een cursus voor leerkrachten. Hier leest u daarover meer. Voor een overzicht van problemen waarbij de logopedist hulp kan bieden, klik hier.

Afbeeldingsresultaat voor papegaai is jarig