HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2015

Tips 2015

December

Alles wat je wilt weten over kerst: een boek vol kerstweetjes! Want hoe zit dat eigenlijk met kerst? Waarom rijdt de Kerstman op een arrenslee? Vieren ze in Australië ook kerst? Wie zijn dat, de drie wijzen? Wanneer is Jezus echt geboren? En waarom eten we eigenlijk zo veel met kerst? Dit boek geeft antwoord op alle vragen. Geschikt voor kinderen tot 12 jaar. ISBN: 9789460682254, €15,00. Lees hier meer informatie.


 

November

Om kinderen (en hun ouders) te helpen aan een boek dat echt bij hun beleving past, is er de Kinderboekentipper. De Kinderboekentipper selecteert met behulp van een paar eenvoudige vragen uit 350 thematitels díe boeken die bij een kind passen. Klik op de afbeelding hieronder voor de test.

 

Oktober

Met een knipoog naar Twister: op speelse wijze letters leren en woordjes oefenen. Op de rand van de letterspelmat staan plaatjes van korte, klankzuivere woordjes. Eén kind wijst een plaatje aan en het andere kind maakt het woordje door met handen en voeten op de juiste letters of lettercombinaties te gaan staan. Voor kinderen vanaf 5 jaar die op school al volop bezig zijn met letterpret. De mat kost €24,95. Lees hier meer informatie.

 Afbeeldingsresultaat voor letterspelmat

September

SmoeltjesSchrift is een invuldagboek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Zij kunnen elke dag, aan de hand van de populaire smileys, hun gevoelens uitdrukken. Van heel vrolijk tot heel verdrietig en alles daartussen. Ook krijgen ze een aantal vaste en wisselende zinnen voorgelegd, zoals: ‘Vandaag heb ik voor het eerst…’ óf ‘Ik heb wel/geen zin in morgen, want…’. Kortom: een vrolijk en gestructureerd hulpmiddel om de dag goed af te sluiten en alvast vooruit te kijken. ISBN: 9789491687143, €14,50. Lees hier meer informatie.

Augustus

Leuk en zinvol voor alle vluggerds die op school al klaar zijn met hun werk: DraaiTaal! DraaiTaal is een woordenschatspel waarbij een leerling steeds uit vier mogelijkheden het juiste antwoord kiest. DraaiTaal speelt de leerling alleen of samen op niveau M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7, E7, M8 of E8. Elke set bevat 12 series van 4 kaarten. Het spelen van 1 serie duurt hooguit enkele minuten. De leerling oefent dan actief en gericht 17 Cito-woorden en andere moeilijke woorden van een bepaald niveau. De kinderen kunnen individueel of in kleine groepjes werken. Doordat een niveauset 12 series bevat, kunnen de series over (groepjes) kinderen verdeeld worden en zo rouleren.

Afbeeldingsresultaat voor draaitaal

Juli

VakantieBieb: of je nu op vakantie gaat of thuis blijft, in de VakantieBieb-app is een leuk en gratis leespakket voor het hele gezin te vinden. Naast jeugdboeken zijn er ook spannende boeken voor volwassenen in de app. Vanaf begin juli worden daar nog romans, tijdschriften en taalgidsen aan toegevoegd. Laat de vakantie dus maar beginnen! Download de VakantieBieb direct op je tablet of mobiel via www.vakantiebieb.nl.

vakantiebieb

Juni

In de reeks 'Bij ons in...' van Koos Meinderts en Annette Fienieg is nu een derde boek verschenen: 'Bij ons in de familie'. Eerder verschenen 'Bij ons in de straat' en 'Bij ons in het circus'. 'Bij ons in de familie' is een prachtig prentenboek waarin op rijm de hele familie wordt voorgesteld: moeder die harp speelt, oom op de doedelzak, vader op een knopaccordeon, oma met de grote trom. Een feestelijk boek voor kinderen vanaf 5 jaar! ISBN: 9789047706670, €11,95. 

Mei

Samen lezen is heel effectief. Goed voor de leesvaardigheid, motivatie en bovendien erg gezellig. Dat 'tutorlezen' of 'samenlezen' zeer effectief is, blijkt uit de resultaten van scholen die er actief mee bezig zijn. Daarnaast wordt er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De werking van zogenaamde spiegelneuronen in de hersenen blijken voor een groot deel de basis te zijn van 'iets leren'. Mensen en vooral kinderen kopiëren dus gedrag en handelingen van anderen. Met deze onderzoeksresultaten in het achterhoofd zijn de Samenleesboeken ontwikkeld. Met zogenaamde Samenleesboeken leest een beginnende lezer samen met een gevorderde lezer. De beginnende lezer 'spiegelt' zich aan de gevorderde lezer, en verhoogt op die manier zijn leesniveau. Er zijn Samenleesboeken in alle AVI-combinaties. Voor ieder stel lezers is dus een geschikt Samenleesboek te vinden. Kijk voor meer informatie op www.samenleesboeken.nl van Delubas Educatieve Uitgeverij.

Afbeeldingsresultaat voor samenleesboeken

April

Van klinker tot lettergreep, van werkwoord tot voornaamwoord, van apostrof tot trema, van alinea tot spreekbeurt, van dialect tot jongerentaal, van gedicht tot woordenboek. Alles over taal overzichtelijk op een rij. Duidelijk uitgelegd, met veel voorbeelden. Dit boek is een uitkomst voor iedereen die (thuis) wil kunnen terugvallen op de basis. Het Grote Taalboek is een onmisbaar hulpmiddel voor leerlingen, ouders, leerkrachten en (Pabo-)studenten. Handig ter voorbereiding op de Eindtoets van het Cito en voor de taaltoetsen in vo en mbo. Het bijbehorende Oefenboek biedt in dezelfde structuur en volgorde heel veel afwisselende oefeningen per taalonderwerp, inclusief uitneembaar antwoordenboekje. Lees hier meer.

 

Maart

ZooBooKoo klanken & letters: is het een boekje, een puzzel of een spelletje? Alledrie! Volg de route en je leest een boekje van 12 pagina's! De kubus kan helemaal binnenstebuiten. Voor alle kinderen die leren lezen: klinkers, tweeklanken en moeilijke medeklinkercombinaties. Leuk geïllustreerd met puzzelplaatjes: zoek de zin in het plaatje. Voor kinderen vanaf 6 jaar. De ZooBooKoo kost €8,95 en is verkrijgbaar via verschillende websites voor educatief speelgoed.

Februari

Tafelklets! (2014, M. Janssen, ISBN 9789081989374, €14,95) is een kletsboek voor kleine en grote eters (4-99 jaar). De speelse inhoud zorgt voor plezier en verrassende gesprekjes aan tafel. Op elke pagina is invulruimte voor zes eters aan tafel. Hoeveel sterren krijgt de smaak van het eten? Hoeveel pluimen krijgt de kok? Hoe lief of actief was iemand vandaag? Onderaan elke pagina staat steeds een nieuwe opdracht. Van een cursus tafelmanieren tot een rollenspel. Aap elkaar na tijdens het eten. Eet één minuut met één hand achter je rug. Interview je tafelgenoten. Wat ruikt niet lekker, maar smaakt wel lekker? Waar heb je vandaag heel hard over nagedacht? Tafelklets! bevat ook zesmaal een groenterapport: geef groentes vier keer een cijfer, en kijk of je smaak verandert. Gebruik Tafelklets! voor, tijdens of na het eten. Met Tafelklets! word het eten niet lekkerder, maar het wordt wel gezelliger aan tafel. Het enige boek dat wél aan tafel mag! Samen eten, kletsen, proeven, lachen en natafelen.

Januari

Helpende gedachten zijn gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Ze staan tegenover gedachten die ongewenst, niet-effectief en vooral niet-helpend zijn. Een niet-helpende gedachte kan bewust worden vervangen door een andere, helpende, gedachte. Met behulp van de 55 kaartjes 'Helpende gedachten' van Alinda Vreede (uitgegeven door Pica) kan dit bereikt worden. Wie positiever denkt, zit beter in zijn/haar vel en boekt vaak betere resultaten. De set kaartjes kost €12,50 en is bruikbaar binnen het regulier en speciaal basis- en voortgezet onderwijs. Ook binnen de logopedische praktijk zijn de kaartjes bruikbaar: het stimuleren van positieve gedachten is vaak onderdeel van de logopedische (stotter- en/of taal)behandeling.