HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2016

Tips 2016

December

In het boekje 'Letters leren is een eitje!' staan ezelsbruggetjes om klanken/letters uit elkaar te houden. Het boekje is bedoeld voor ouders en kinderen (3-7 jaar) om samen letters te leren en te beginnen met lezen. Ouders kunnen de ezelsbruggetjes gebruiken om hun kind te helpen klanken/letters te herkennen. De ezelsbruggetjes zijn zo veel mogelijk gekoppeld aan de vorm van de klank/letter en daardoor gemakkelijk te onthouden. Ook helpt dit boek op een beeldende - en soms ludieke - wijze bij het uit elkaar houden van bijvoorbeeld de b/d en de ie/ei. ISBN 9789082231700, € 14,95. 

Afbeeldingsresultaat voor letters leren is een eitje

November

Op 17 december 2016 is het 100 jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Op 3 februari 2004 is Fiep overleden, maar haar werk is nog altijd springlevend. Haar tekeningen en verhalen hebben bij vele mensen, zowel jong als oud, een speciale plek in het hart veroverd. Want wie werd er vroeger niet voorgelezen uit Jip & Janneke of Floddertje. 'Fiep in 100 woorden' is een feestelijk kijkboek om te vieren dat het 100 jaar geleden is dat Fiep werd geboren. Met 100 schitterende illustraties, 100 kleurrijke en verrassende details en 100 woorden in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Samen vormen ze een prachtig overzicht van de wereld van Fiep Westendorp. ISBN 9789045120294, € 17,50. 

fiep-in-100-woorden

Oktober

Wie of wat ben ik? Een bakker, een leeuw of misschien een gieter? Om dat te raden, moet je pienter zijn: enkel wie de juiste vragen stelt en slimme combinaties maakt, kan dit spel winnen! Het antwoord staat namelijk op het kaartje dat met een magneetje op de hoofdband geklemd wordt en de vragensteller kan het kaartje uiteraard niet zien. De vragen mogen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden. Als het te moeilijk is, kan er iets over het voorwerp, de persoon of het dier verteld worden zonder te verraden wat of wie het is. Eventueel kan ook de categorie erbij verteld worden om het iets makkelijker te maken (persoon (mens), voorwerp (ding, al of niet eetbaar) of dier). Lees hier de spelregels (even naar beneden scrollen voor de Nederlandstalige versie). 'Wie ben ik?' ('Wer bin ich?') is als spel verkrijgbaar via verschillende webshops voor educatief speelgoed.


Augustus-september

Story Cubes worden ook wel kletsdobbelstenen of verhaaldobbelstenen genoemd. Het is een leuke, niet-competitieve spelvorm voor spelers van alle leeftijden waarbij je alleen of samen een verhaal maakt aan de hand van de afbeeldingen op de 9 dobbelstenen. Op elk van de 9 dobbelstenen staan 6 afbeeldingen waardoor je heel veel combinaties kunt maken (10 miljoen!) en oneindig veel verhalen kunt creëren. Ook voor scholen zijn er zeer veel werkvormen te bedenken met de verhaaldobbelstenen. Denk aan zelf zinnen maken, verleden tijd of tegenwoordige tijd oefenen, grammatica, verhaaltjes maken met begin en eind, woordenschat uitbreiden en taalstimulering bij problemen bij performale/verbale ontwikkeling. De verhaaldobbelstenen zijn leuk voor kinderen van verschillende leeftijden, immers niet alle dobbelstenen hoeven voor een verhaal gebruikt te worden. Story Cubes is verkrijgbaar via verschillende webshops voor educatief speelgoed.

   Afbeeldingsresultaat voor story cubes story


Juli

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen 1 à 2 AVI-niveaus terugvallen. Dit wordt 'zomerverval' of 'zomerdip' genoemd (Bron: www.zwijsenouders.nl). Het is dus belangrijk om ook in die lekker lange zomervakantie te blijven lezen! Tijdens Zomerlezen Kids krijgt een kind allerlei letter- en leesspelletjes, leuke boektitels en uitdagende, leuke activiteiten. Zomerlezen Kids is bedoeld voor alle kinderen op de basisschool, van groep 3 tm groep 8, van vlotte tot langzame lezers. Lees hier meer.Juni

In mei verscheen Dikkie Dik Zomerfratsen, een leuk prentenboek met vier splinternieuwe zomerse verhalen over Dikkie Dik. Het seizoensboek maakt deel uit van een serie prentenboeken over de seizoenen waarin eerder al de delen 'Lentekriebels' en 'Herfstpret' verschenen. Met de zomervakantie in het vooruitzicht een leuk boek om alvast in de stemming te komen! Klik hier voor meer informatie.


Mei

Leren lezen verloopt bij slechthorende en dove kinderen anders dan bij horende kinderen. Ouders willen hun dove of slechthorende kind hier thuis graag bij helpen, maar hebben dan specifieke tips nodig. Samen met ouders heeft Kentalis het 'Kentalis Leeshuis' gemaakt, een website vol tips en ideeën voor leesactiviteiten. Op de nieuwe website lezen en zien ouders hoe zij de leesontwikkeling van hun dove of slechthorende kind kunnen stimuleren.

Afbeeldingsresultaat voor leeshuis kentalis

April

Doe de hussel oefent het herkennen van een goede zinsvolgorde binnen een verhaal. Door middel van het spel wordt actief en gericht gewerkt aan zinsbegrip, woordbegrip, verwijswoorden en signaalwoorden. Elk Doe de hussel-spel bevat meerdere series kaarten om zinnen in een goede volgorde te leggen zodat er een logisch verhaal volgt. Kinderen husselen zinnen van links naar rechts zodat ze uiteindelijk tot een goed verhaal komen. Elke spe(e)lset bevat 96 zinnen waarmee kinderen zowel begrijpend lezen als de woordenschat oefenen van de betreffende groep. Elk goed gevormd verhaaltje laat op de achterkant een oplossingswoord zien! Voor kinderen van groep 4 t/m 7. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor doe de hussel

Maart

De Survivalgids stotteren (geschreven door Annick Beyers) helpt stotterende kinderen om beter om te gaan met hun probleem. Kinderen die stotteren komen vaak niet uit hun woorden en dat valt natuurlijk op, bijvoorbeeld in de klas. De Survivalgids stotteren geeft informatie over wat stotteren precies is en waarom het gebeurt. Er staan ook tips in om beter met het stotteren om te gaan en het probleem aan te pakken. De Survivalgids stotteren is bedoeld voor kinderen, maar ook leerkrachten en ouders kunnen heel wat opsteken van het boekje. ISBN 9789462344266, € 11,95. Lees hier meer over de behandeling van stotteren binnen Logopediepraktijk Totaal.


Februari

De Leesleedies Pippa en Phoebe bieden voorstellingen aan die een combinatie zijn van voorlezen en theater. De voorstellingen worden op maat gemaakt voor scholen, instellingen en particulieren. De Leesleedies organiseren ook workshops 'voorlezen', voor iedereen die nu of in de toekomst beroepsmatig boeken/verhalen wil voordragen. Cursisten worden actief betrokken bij hoe ze aan hun doelgroep op een leuke, pakkende en educatieve manier kunnen voorlezen. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor leesleedies


Januari

Het Geheugenspel (bedacht door Michel Linthorst, uitgegeven door Scala) is een grappig kaartspel om het geheugen te trainen. Er moeten acties, geluiden en niet-bestaande woorden onthouden worden terwijl de andere spelers zorgen voor afleiding. Daarna moet binnen de tijd de actie uitgevoerd worden, het geluid gemaakt worden en het niet-bestaande woord worden gezegd. Voor mensen van 8 tot 88 jaar, voor 2 tot 6 spelers of spelen in teams. ISBN 9789077990568, € 9,95. Lees hier meer.