HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2017

Tips 2017

December

Dizzy is een geheugenspel met klanken, woorden en symbolen. Met het spel kan de klank-tekenkoppeling geoefend worden en kunnen kinderen leren om klanken te verdelen in verschillende categorieën met bijbehorend symbool. Het spel kan onder andere worden ingezet tijdens een dyslexiebehandeling, maar kan ook worden gebruikt bij kinderen zonder dyslexie om de structuur van woorden tijdens het lezen en spellen duidelijk te maken. Het doel van het gebruik van symbolen is om de complexiteit van de taal te vereenvoudigen, door de structuur van woorden inzichtelijk te maken. Daarnaast voegt Dizzy iets toe aan de bestaande kennis. Met de roze kaartjes wordt aandacht besteed aan het aanleren van klanken. Met de groene kaartjes oefenen kinderen met het lezen van woorden. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor dizzy spel dyslexie

November

Na zijn succesvolle prentenboek 'De kleine walvis' verschijnt van Benji Davies nu 'Het eiland van opa', over het verliezen van een dierbare. Het boek kan op verschillende manieren gebruikt worden: je kunt het lezen als een heerlijk fantasievol verhaal. Maar er is ook een extra laag te ontdekken. De thema's dood en verlies zijn op een subtiele manier in het verhaal verwerkt. De laatste pagina van het boek laat je glimlachen: ook al is iemand van wie je houdt heel ver weg, hij (of zij) zal altijd bij je blijven. Een troostrijke gedachte! ISBN 9789024571567, €13,99.

Afbeeldingsresultaat voor het eiland van opa

Oktober

Op de motoriekmat kunnen kinderen heerlijk bewegen. De mat kan gebruikt worden tijdens een (circuit) gymles. Maar hij kan ook in de klas of de gang gelegd worden voor kinderen die wat extra beweging of oefening nodig hebben. Lees hier meer.

Speelkleed motoriek voor kleuters, kleuteridee.nl

Augustus/september

Ted van Lieshout rijmt er vrolijk op los in de boeken over Boer Boris. De versjes huppelen bijna over de pagina’s heen en spelenderwijs tel je tot tien, leer je kleuren en raak je helemaal vertrouwd met de boerderij en al haar bewoners. Philip Hopman maakte een passend decor voor het vrolijke leven op de boerderij in prachtige pastelkleurige illustraties. De platen zien er zo gezellig uit, dat je als lezer niets liever wilt dan rondstappen op de boerderij en kennis wilt maken met alles en iedereen. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor boer boris afbeelding

Juli

Juf Roos is een kinderprogramma waarbij in elke aflevering een liedje centraal staat. Een liedje dat kinderen thuis en/of op de peuterspeelzaal/het kinderdagverblijf zingen. Samen met haar buurjongen Gijs beleeft juf Roos verhalen die, door het zingen van kinderliedjes uit grootmoeders tijd, tot leven komen. Het programma is te zien op RTL Telekids, via de website en een app (met o.a. spelletjes, liedjes en kleurplaten). Ook zijn alle afleveringen beschikbaar op het Juf Roos YouTube kanaal. Goed voor de taalontwikkeling (onder meer de woordenschat) vanwege de herkenbaarheid en het duidelijke kader (thema) waarbinnen de avonturen beleefd worden.

Afbeeldingsresultaat voor juf roos educatief

Juni

De Kletspot zorgt voor ouderwets gezellige tafelgesprekken. Er is een editie speciaal voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar. De Kletskaarten zijn voorzien van 100 leuke en grappige vragen. Ook is er de mogelijkheid om het Kletsspel te spelen. Hiervoor zijn een dobbelsteen en spelregels toegevoegd. Het spelen met de dobbelsteen is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen, omdat er bij het spel ook vragen bedacht moeten worden (dit is moeilijker is voor jongere kinderen). De Kletspot kost €13,95. Lees hier meer. 

Afbeeldingsresultaat voor kletspot kids

Mei

Elk kind heeft het nodig om zich te kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld als het moe is van een drukke dag of erg boos is als het iets niet mag. Ontspannen, jezelf rustig krijgen, helpt om meer controle te krijgen over gedachten en gevoelens en zorgt ervoor dat omgaan met stress gemakkelijker gaat. Omdat kinderen de hele dag van alles meemaken, ook niet-leuke dingen, is ontspannen belangrijk om weer tot rust te komen. Op deze website zijn vijf manieren te vinden die een kind kunnen helpen om weer tot rust te komen.

Afbeeldingsresultaat voor relax child

April

De Cijferspelmat is een groot hondertalveld waarop kinderen met handen en voeten sommen kunnen maken. Zo krijgen ze spelenderwijs meer inzicht in hoe getallen zich tot elkaar verhouden. De spelmogelijkheden zijn legio. Hierdoor kunnen kinderen vanaf 5 jaar al aan de slag met de Cijferspelmat. Erg leuk voor thuis, maar ook ideaal voor op school. Inzetbaar van groep 3 tot en met 8. Voor een stapsgewijze begeleiding zijn er opdrachtkaarten ontwikkeld die samen met een handleiding gratis te downloaden zijn. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor cijferspelmat

Maart

Als ouder leer je dat het weinig zin heeft om stil te staan bij onbeantwoordbare vragen. Kinderen daarentegen lijken er niet genoeg van te krijgen om deze vragen te stellen: "Waarom leven we?", "Waar was ik voordat ik geboren werd?". Niks mis mee, alleen wat moet je antwoorden en hoe kom je aan die antwoorden? In ‘Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen’ geven deskundigen als Midas Dekkers, Nico Frijda en Govert Schilling antwoord op ingewikkelde kindervragen. En vragen over religie worden beantwoord door een rabbi, pastor, imam, boeddhist en een atheïst. Even geen tijd? Dan geef je gewoon een easy-way-out-antwoord en ook die staan in dit boek! Schrijfster: Suzanne Rethans, ISBN 9789081091749, €15,95.

Afbeeldingsresultaat voor daarom en alle andere antwoorden op diepzinnige

Februari

Thuis wordt de basis gelegd voor de taalvaardigheid van kinderen. Op de website 'Taal begint thuis' zijn daarom vuistregels voor taalontwikkeling en meertalig opvoeden en allerlei tips om aan de slag te gaan met taal te vinden. Deze tips hebben betrekking op de onderwerpen 'praten', 'lezen', 'schrijven', 'spelen', 'zingen' en 'kijken'. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor taal begint thuis

Januari

De letterposter van Petit Monkey is anders dan gebruikelijk en komt overeen met de wijze waarop kinderen in groep 2 de letters leren. Bijvoorbeeld de A (spreek uit als 'ah') is van appel en niet van aardbei (de aa is immers, in tegenstelling tot de a, een lange klank); de U is van uk en niet van uil; de E is van eskimo en niet van ei of het getal 1 (één). Met een eenvoudige lijst van IKEA (Ribba) of HEMA kan de poster aan de muur in de kinderkamer! De poster kost € 17,95. Lees hier meer.

Petit Monkey poster ABC appel-zon  50 x 70 cm NL