HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2018

Tips 2018

December

Spelenderwijs oefenen met taal! Alle spelletjes kunnen alleen of met zijn tweeën gespeeld worden. De zandloper maakt het extra spannend. Wie maakt nieuwe woorden met typische Gorgelwoorden? Wie verzint de meeste woorden met de gegooide beginletter? Of wie maakt de meeste zinnen binnen de zandlopertijd? Lees hier meer.  


November

Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit. De leeuw in de muis; een werkelijk prachtig prentenboek met een verhaal met inhoud! Lees hier meer.  

 


Oktober

In Het Lettercircus komen in 30 humoristische verhalen alle letters en lettercombinaties aan de orde. De opzet van dit boek is om spelenderwijs de letters van het alfabet te leren. In elk hoofdstuk staat een letter centraal. Bij deze letter hoort een verhaaltje over Fien en Joep. Het boek hoeft niet van begin tot het eind gelezen te worden; de hoofdstukken kunnen door elkaar gelezen worden. De illustraties bij de hoofdstukken zijn eigenlijk zoekplaten waar je de letter uit het verhaal op verschillende manieren kan terugvinden. Sommige letters hebben zich goed verstopt! Achterin het boek staan nog tips om spelenderwijs het alfabet te leren. Een wervelend doe- en leesboek voor nieuwsgierige kleuters vanaf 4 jaar. Lees hier meer.  

Afbeeldingsresultaat voor lettercircus


September

Door te filosoferen leren kinderen denken, creëren, ontdekken wie ze zijn, zich uit te spreken, hun ideeën te delen, na te denken over waarden en normen, zich in anderen te verplaatsen, anderen te begrijpen en nog veel meer. Daarom zou er veel vaker en door veel meer mensen met kinderen gefilosofeerd moeten worden. Kijk voor (véél) meer informatie op de website www.filosofiejuf.nl

Afbeeldingsresultaat voor praatprikkels


Juli/augustus

Qwixx is een geweldig dobbelspel voor in de klas of om met de hele familie te spelen. Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten: iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Ideaal om mee te nemen op vakantie en goed voor het logisch denken/redeneren! Lees hier meer. 

Qwixx

Juni

De boeken van Lees en weet zijn boeken vol weetjes, speciaal voor beginnende lezers. Met veel foto’s en tekeningen. Het AVI-niveau loopt op van AVI start tot en met E3: zo groeit het boek met de lezer mee. Er zijn o.a. boeken over helden, wonen, je lijf, dieren, ruimtevaart, circus, afval en pretparken. Lees hier meer. 

Afbeeldingsresultaat voor lees en weet zwijsen

Mei

‘Bij Kikker thuis’ is een boek en speelset ineen. Welk kind kent het huisje van Kikker niet? Het beginpunt van menig avontuur en de veilige plek waar hij eet, speelt, zijn vriendjes ontvangt en slaapt. Met het bijgeleverde bouwpakket kan het huisje van Kikker in elkaar gezet worden. Lees-, praat- en speelplezier gegarandeerd! Vanaf 2 jaar. Lees hier meer. 

Afbeeldingsresultaat voor bij kikker thuis


April

Verhalen van heel lang geleden kunnen ook in de huidige tijd nog prachtig zijn. De magische beeldenwereld van sprookjes appelleert aan de vroegste kinderjaren, de beeldwereld waarin tot ongeveer het derde jaar geleefd wordt, voor we talig worden. De beeldtaal van sprookjes spreekt oergevoelens uit die voortalige tijd aan. Thé Tjong-Khing heeft dertig sprookjes op dusdanige manier herschreven dat ook kleuters ervan kunnen genieten. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor sprookjesvertellen mooiste verhalen

Maart

Trots als een pauw! is een vrolijk kaartspel voor kinderen die graag kletsen en ontdekken. Het wordt gespeeld in tweetallen of in een groep; in de klas, in een coachpraktijk of thuis. De verrassende vragen, leuke opdrachten en herkenbare situaties zetten kinderen aan het denken. Op deze manier ontstaan er mooie gesprekken en worden dingen ontdekt (bij zichzelf en de ander) die eerder nog niet duidelijk waren. Trots als een pauw! zorgt voor een positief zelfbeeld en een prettig groepsklimaat, maar vooral ook voor veel speelplezier! Vanaf 6 jaar. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor trots als een pauw kaartspel

Februari

De Emoticube is ontwikkeld om kinderen bewust in aanraking te brengen met emoties. Door een combinatie van spel en gesprek herkennen, benoemen, verbeelden, nabootsen en concretiseren kinderen verschillende emoties. Kinderen leren gevoelsuitingen te onderscheiden en leren hoe gevoelens 'voelen'. Kinderen leren te praten over gevoelens. Kinderen ontwikkelen taal en woordenschat over gevoelens. De Emoticube is te gebruiken in klassensituaties, in het kringgesprek en in één-op-één-situaties. Lees hier meer.

Afbeeldingsresultaat voor emoticube

Januari

De Kindertaalkalender van Kidsweek en het Genootschap Onze Taal is een jaar lang een goed begin van de dag én is nog leerzaam ook. In deze vrolijke kalender vind je spreekwoorden die worden uitgelegd, leuke woorden, taalblunders, woordspelletjes, puzzels, grappige raadsels en moppen. De kalender kost € 14,99. Lees hier meer of bekijk een voorproefje.

Kindertaalkalender 2018