HomeLogopediepraktijk TotaalTip van de logopedistTips 2019

Tips 2019

September

Belonen: dat loont. Als je nieuw gedrag wilt aanleren of storend gedrag wilt afleren bij kinderen kan het goed helpen om tijdelijk te werken met een beloningssysteem. Je zet dit in als hulpmiddel om het leerproces een extra stimulans te geven. Voor een kind is het werken voor stickers en een beloning (materieel of immaterieel) vaak een stuk aantrekkelijker dan een blije reactie van een ouder. Na een tijdje, als het gedrag vanzelfsprekender wordt voor het kind, kan de beloning afgebouwd worden en is de positieve reactie van de ouder vrijwel altijd voldoende. Bovendien gaat het spannende van het systeem er na een tijdje ook wel weer af. Een krachtig tijdelijk middel dus! Op www.gratisbeloningskaart.nl is, naast meer informatie, ook een veelheid aan verschillende 'opgroeikaarten' te vinden. 

 Afbeeldingsresultaat voor thumbs up good job

Juli/augustus

Leuk voor de vakantie: Dobble! Dobble is er in drie varianten: Dobble Classic, Dobble Kids en Dobble Beach (waterafstonde kaartjes, geschikt voor strand/camping). Met Dobble kun je vijf verschillende spelletjes spelen. Deze speel je met 55 kaarten. Elke kaart heeft 8 symbolen. Bij Dobble kids zitten 30 kaarten en staan er minder afbeeldingen op een kaart. Wanneer je twee kaarten vergelijkt, staat er één identiek symbool op. Alleen de grootte van het symbool kan verschillen. Het doel van het spel is om het identieke symbool tussen twee kaarten te ontdekken. Klik hier voor meer informatie en een recensie van het spel!

Dobble Classic - Kaartspel          Asmodee kaartspel Dobble Kids (NL)          Dobble Beach
    

Juni

Stem in transitie is een naslagwerk en werkboek om voor, tijdens en na stemtherapie te raadplegen. De schrijfster van het boek geeft inzicht in de werking van de stem, legt de link tussen stem en lichaam, stem en stemming, stem en identiteit, en helpt bij het vinden van een stem die goed aanvoelt. Dit boek is bedoeld voor transvrouwen, transmannen, genderfluïde personen, stemtherapeuten en iedereen die de mogelijkheden van zijn of haar stem wil verkennen. Het boek staat vanzelfsprekend ook in de praktijk ter inzage. Klik hier voor meer informatie.

Mei

Het begrip van hoeveelheden en getallen speelt een belangrijke rol in tal van dagelijkse situaties. Kinderen die problemen hebben op het vlak van taalbegrip, lopen hier met regelmaat tegen aan. Om een start te kunnen maken met het leren rekenen (groep 3) moet een kind over bepaalde voorbereidende rekenvaardigheden beschikken. Tellen is een vaardigheid die daar onderdeel van uitmaakt. Als het tellen lastig blijft, is het goed om thuis spelenderwijs hiermee aan de slag te gaan. Bij MoodKids hebben ze hiervoor goede tips en leuke werkbladen ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie.

Goed leren tellen is belangrijk. Niet alleen de telrij opnoemen, maar ook weten wat getallen betekenen. Dat kun je thuis op vele speelse manieren oefenen. We hebben leuke tips op een rij gezet. Ook kun je deze telbladen t/m 10 gratis downloaden.


April

'Speel, leer en communiceer' is een praktische handleiding boordevol tips, adviezen en voorbeelden om de communicatie van een kind te stimuleren. De beschreven aanpak bestaat uit drie onderdelen: aansluiten bij de motivatie van een kind, een positieve houding en kiezen van doelgedrag. Het uitgangspunt is dat ieder kind kan leren zolang deze onderdelen aanwezig zijn. De communicatievaardigheid ‘vragen om wat je wil’ staat centraal. Zodra een kind makkelijker kan aangeven wat hij of zij wil, neemt probleemgedrag af, stimuleert het de verdere ontwikkeling van communicatie en draagt het bij aan zijn of haar zelfvertrouwen. Lees hier meer.

Maart

Kinderen hebben het vaak druk: de aanknop doet het, maar waar zit de pauzeknop? Het boek 'Stilzitten als een kikker' kan helpen om tot rust te komen, piekergedachten te (leren) beheersen en om te gaan met nare gevoelens. Lees hier meer. 

Afbeeldingsresultaat voor stil zitten als een kikker

Februari

Drie dingen opsommen, hoe moeilijk kan dat zijn? Maar lukt het ook onder druk van de timer die de tijd in 5 seconden weg tikt? Noem 3 dingen die kunnen vliegen, 3 soorten groenten, 3 beroemde actrices... Dankzij de groene juniorkaarten kunnen nu ook kinderen vanaf 6 jaar meespelen. Zij krijgen makkelijkere opdrachten. Lukt het om binnen 5 seconden 3 dingen op te sommen die de vraag op het kaartje beantwoorden, dan mag de pion een vakje vooruit gezet worden. Wie snel en creatief is, haalt zo als eerste de finish! Leuk voor jong en oud(er): spel '5 seconden' (inclusief juniorkaarten) van Megableu (meer informatie en prijzen: even zoeken via Google).

5 seconden spel


Januari

De Kindertaalkalender van Kidsweek en het Genootschap Onze Taal is een jaar lang een goed begin van de dag én is nog leerzaam ook. In deze vrolijke kalender vind je spreekwoorden die worden uitgelegd, leuke woorden, taalblunders, woordspelletjes, puzzels, grappige raadsels en moppen. De kalender kost € 14,99. Lees hier meer of bekijk een voorproefje.

Kindertaalkalender 2019